Patientinformation

Mennesket er skabt med et stort antal svedkirtler for effektivt at komme af med overskudsvarmen. Disse kirtler kaldes for ekkrine kirtler. De ekkrine kirtler producerer også sved i håndflader og fodsåler, således at vi kan opnå et godt greb. Vi ved, at patienter som har svært ved at svede, dels kan få hedeslag, dels kan have en dårlig gribefunktion. Svedkirtlerne på kroppen styres hovedsageligt af vores “termostat”, som kaldes hypothalamus og regulerer kropstemperaturen. Svedkirtlerne i håndflader og fodsåler styres primært af vores nervesystem, som regulerer stress, det såkaldte sympatiske nervesystem, også kaldet for “fight or flight”-systemet. Vi kan nok alle nikke genkendende til, at en del mennesker fugter fingrene for lettere at kunne vende side i en avis eller spytter i hænderne for at opnå et bedre greb i forbindelse med f.eks. torvtrækning. Det er altså meget vigtigt at svede fra hænder og fødder for at få et godt greb.

Om hyperhidrose

Hyperhidrose = udtalt svedning og et handicap, som rammer 0,6-2,8 % af befolkningen. Tilstanden synes at være arvelig. De, der lider af hyperhidrose, tænker tit på deres gener, som oftest mere eller mindre hver dag. Der går meget tid med at forsøge at skjule sine svedninger. En del tager ekstra trøjer eller strømper med i skole eller på arbejde. En del vælger at tage bestemte farver på eller have et dobbelt lag tøj for at skjule svedpletter. Det kan føles meget pinligt at holde andre i hånden eller at give håndtryk. En del forsøger at undgå at tage skoene af, enten fordi det lugter, eller fordi de er bange for at afsætte pletter på gulvet. At svede fra ansigtet kan føles meget frustrerende, når man sidder i møde, ved præsentationer i forskellige fora eller ved kontakt med andre mennesker. Mange, som lider af hyperhidrose, oplever, at de bliver defensive i forhold til omverdenen og tænker på sig selv, hvordan de skal skjule deres sved i stedet for at fokusere på andre, samtaler, oplysninger osv. Læs mere om årsager til svedproblemer.

Om behandling

Ved behandling af hyperhidrose anvendes først og fremmest receptfrie opløsninger af aluminiumklorid. Hvis denne behandling viser sig at være utilstrækkelig eller giver bivirkninger, så er botulinumtoksin en potent behandling med en effekt, der hos de fleste varer 3-12 måneder. Eventuelle bivirkninger af botulinumtoksin er som oftest lokale og forbigående. Operative foranstaltninger overvejes først, når man har prøvet al anden behandling. For dem, der lider af svedning over hele kroppen (generaliseret hyperhidrose), kan en kombination af tabletter og botulinumtoksin være til stor gavn. Læs også vores side med spørgsmål og svar om sved og botox.