Ansigtssved og hovedbundssved

Der findes rigtig mange svedkirtler i ansigtet. Kun hænder og fødder har ligeså høj tæthed. Svedkirtlerne i ansigtet kan ud over stress og varme også stimuleres af smagsreflekser. Alle kender vel til, at de begynder at svede, når de spiser stærk mad!

Hvordan er det at have ansigtssved og hovedbundssved?

At lide af udtalt svedning fra ansigtet kan føles meget generende, både fordi det er synligt, men også fordi det giver rent fysiske problemer, idet der drypper sved ned på papirer eller instrumenter, man får salt sved i øjnene, eller der opstår forfrysninger, hvor man sveder, også når det er minusgrader uden for. At være svedig i ansigtet kan undertiden opfattes som et tegn på usikkerhed og nervøsitet. Mange, som lider af ansigtssved og hovedbundssved, vil ikke være i centrum i forbindelse med at holde tale, lave præsentationer osv.

Hvordan behandler vi ansigtssved og hovedbundssved?

Vi behandler med mikroinjektioner med botulinumtoksin. Selve injektionerne tager ca. 15 minutter. Til ansigtet anvender vi en særlig botulinumtoksin, som har minimal effekt på ansigtsmuskulaturen. For at minimere smerterne fra nålestikket, anvender vi en meget tynd nål. Desuden tilbydes vores patienter bedøvelsescreme og et hurtigtvirkende morfinpræparat i forbindelse med behandlingen. Selv om morfinen forsvinder ud af kroppen inden for 15 minutter, anbefales det ikke at køre bil ved smertelindring med morfin.

Hvordan er effekten?

Efter 2-3 dage føler flertallet af patienterne, at de er tørre. Livskvaliteten forbedres betydeligt. Man kan forvente en effekt, der varer ca. 3 måneder efter behandlingen, som kan gentages på et senere tidspunkt.

Hvad er bivirkningerne?

Når panden behandles, kan patienterne få en forbigående (1-2 uger) effekt med færre rynker og problemer med at løfte øjenbrynene. De af vores patienter, som oplever denne bivirkning, mener, at det er acceptabelt med tanke på, at de føler sig tørre. Andre mindre almindelige bivirkninger kan være tørre øjne, tørhed i munden eller blå mærker.