Armsved

I armhulerne findes der tre forskellige typer af svedkirtler; ekkrine, apokrine og apoekkrine. De apokrine svedkirtler producerer en næsten usynlig olieret energirig sved, som ved kontakt med hudoverfladen ætses af hudens bakterier. De nedbrydningsprodukter, som dannes, afgiver den karakteristiske svedlugt. De ekkrine svedkirtler producerer den synlige sved, som giver svedpletter på tøjet. Denne sved består af vand og kogsalt. De apoekkrine kirtler er en blanding af ekkrine og apokrine. Disse kirtler producerer ligesom de ekkrine rigeligt med sved, som består af vand og kogesalt. Kønshormoner stimulerer de apokrine og apoekkrine svedkirtler, hvilket forklarer, at mange med generende armsved har oplevet dette første gang i teenagealderen.

Hvordan er det at have armsved?

At afsætte store svedpletter på tøjet føles ulækkert og generende. For at skjule svedpletterne tager man ofte et dobbelt lag hvidt eller sort tøj på, selv på varme dage. Man tager ofte ekstra trøjer med for en sikkerheds skyld. Bevægelsesmønstret er ofte påvirket med armene ned langs siderne, og man er tilbageholdende med at række hånden op eller gestikulere. Tøjbudgettet er ofte højt, fordi trøjer og skjorter bliver ødelagt af sved og deodoranter, som tilsammen giver gule og undertiden hvide pletter samt en lugt, der ikke altid er forsvundet efter vask. Mennesker, der lider af aksillær hyperhidrose (armsved), har en forringet livskvalitet.

Hvordan behandler vi armsved?

Vi behandler med mikroinjektioner med botulinumtoksin over det behårede område i armhulen. For at minimere smerten gives injektionerne med tynde nåle. Behandlingen tager 5-10 minutter og kræver som oftest ingen bedøvelse. Hvis man ønsker det, kan der påføres en bedøvelsescreme (EMLA®) i armhulerne en time før behandling.