Fodsved

At svede fra hænder og fødder er vigtigt for at få en god gribefunktion. Mennesker, som ikke sveder fra hænder og fødder, får et dårligere greb, hvilket indebærer, at man taber ting eller glider, hvis man går på bare fødder. Godt med sved giver et godt greb. At svede for meget fra hænder og fødder betyder derimod, at man får et dårligt greb, og patienter, som lider af hyperhidrose, taber ting og glider.

Hvordan er det at have fodsved?

Våde fødder efterlader fodaftryk på gulvet. Mange gange er det dårlig lugt, som er det mest generende. Mennesker, der lider af fodsved, vasker tit fødderne flere gange om dagen og har ofte ekstra strømper med på arbejde. Den kroniske vådhed ødelægger skoene, hvilket er dyrt for den pågældende person. Mange patienter med fodsved vil ikke tage skoene af, når de besøger venner. At svede om vinteren på trods af minusgrader kan medføre ubehag og i værste fald give forfrysninger.

Hvordan behandler vi fodsved?

Mikroinjektioner af botulinumtoksin gives på hele den svedige fod, hvilket plejer at være fodsålen, tæer og noget på føddens kanter og overside. Behandling gives efter bedøvelse. Behandlingen tager 1-1,5 time, og når man forlader behandlingscentret har man fået kraften og følelsen tilbage i foden.

Hvordan er effekten?

Efter 2-3 dager oplever flertallet en mærkbar forbedring med formindsket svedning. Effekten varer i 3-12 måneder.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger af botulinumtoksin er forbigående. Blå mærker og ømme fødder samt øget svedning fra andre steder kan forekomme. Tørre øjne, tørhed i munden, og der er også rapporteret en mild grad af inkontinens.