Kropssved

At svede på store dele af kroppen kaldes for generaliseret hyperhidrose. Mange af patienterna føler, at der er noget galt med “termostaten”, og at de sveder selv ved den mindste anstrengelse eller varme. Måske har patienterne ret i, at deres termostat, som sidder i hypothalamus i hjernen, er ekstremt følsom over for indgående signaler, og at udgående impulser er tilstrækkelige og signalerer, at kroppen skal afgive varme ved hjælp af svedning.

Hvordan er det at have generaliseret hyperhidrose?

Selv om man sveder fra store dele af kroppen, er der nogle områder, som generer mest. Det kan være synlig sved, f.eks. ansigtssved, eller sved som betyder, at man fryser, f.eks. rygsved, eller sved fra lyske og underliv, som går igennem tøjet og afsætter pletter på stole. Da anstrengelse udløser generaliseret hyperhidrose, kræver det nøje planlægning at køre på arbejde tidligere for ikke at stresse afsted, at tage kolde brusebade for ikke at svede bagefter, eller at tage ekstra tøj med, så man kan skifte på arbejdet. Patienter, som lider af generaliseret hyperhidrose, har forringet livskvalitet.

Hvordan behandler vi generaliseret hyperhidrose?

Tidligere har det været meget svært eller umuligt at behandle patienter med generaliseret hyperhidrose (sved). Selv i dag er det en stor udfordring at behandle generaliseret hyperhidrose, men vi har fundet en kombinationsløsning, der består af botulinumtoksin og tabletbehandling, der kan have effekt. Det er vigtigt, at patienten kan prioritere de områder på kroppen, hvor sveden generer mest. Vi behandler med botulinumtoksin på de områder af kroppen, hvor patienterne har flest gener, og for at opnå fuld effekt suppleres der med tabletter.

Hvordan er effekten?

Effekten af botulinumtoksin kan mærkes efter 2-3 dage, og med supplerende tabletter vil der kunne mærkes en yderligere effekt efter 1-2 dage. Mange oplever en mærkbar forbedring. Effekten varer ca. 3 måneder.

Hvilke er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger er forbigående. Tørhed i øjne og mund kan forekomme.

Læs også om problemer med: Armsved | Fodsved | Ansigtssved