Lyskensved og underlivssved

På samme måde som i armhulen, findes der både ekkrine og apokrine svedkirtler i lyske og underliv. De apokrine kirtler producerer en lille mængde olieret sved, der er energirig, og som ved nedbrydning af hudens bakterieflora kan afgive den typiske svedlugt. Den apokrine sved afføder ikke svedpletter. De ekkrine svedkirtler producerer en sved, der består af vand og kogsalt. Denne sved kan være så betydelig, at den giver generende lyskensved og underlivssved (hyperhidrose).

Hvordan er det at have lyskensved og underlivssved?

Man er hele tiden bange for at svede igennem undertøj og bukser. At rejse sig op og efterlade en svedplet på stolen opleves som meget generende. Tøjvalg bliver vigtigt. Bukser af en grov stoftype, f.eks. cowboybukser, er at foretrække, selv på varme sommerdage. Man føler sig usoigneret og nogle gange ulækker. Denne følelse kan føre til, at man bl.a. fravælger samliv.

Hvordan behandler vi lyskensved og underlivssved?

Efter bedøvelse med creme (EMLA®) gives mikroinjektioner med botulinumtoksin. Injektionerne gives med en tynd nål. Ved hver injektion lægges der et drop i huden.

Hvordan er effekten?

Effekten viser sig efter 2-3 dage i form af reduceret eller ophørt svedning. De fleste er tilfredse med resultatet i en periode på 3-12 måneder.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger er forbigående. Tilfælde af tørhed, hvor det er nødvendigt at bruge en blødgørende creme i 1-2 uger, eller hvor sveden øges på et andet sted på kroppen, forekommer.