Udvidet frit sygehusvalg

Denne vejledning er for dig, der vil på besøg hos os via betaling fra det offentlige.

• Din egen læge kan henvise dig til udredning enten hos en dermatolog (hudlæge) under sygesikringen, eller på et sygehus med en dermatologisk afdeling i din egen region. Inden du bliver henvist videre, kan det være en fordel,at du og din læge har aftalt at du afprøver ”aluminiumklorid” til dine svedproblemer. Det kan købes i håndkøb på apoteket, og din praktiserende læge eller apoteket kan fortælle dig mere om det.

• Det kan måske være en fordel for dig at blive henvist til sygehuset, for der gælder ”Udredningsgarantien” på 30 dage – den gælder derimod ikke ved henvisning til en dermatologisk speciallæge under sygesikringen. Det er dog dig sammen med din praktiserende læge, der aftaler det konkretet forløb for dig.

• Udredning ved en dermatologisk speciallæge under sygesikringen kan vælges frit i hele landet – tjek www.sundhed.dk for at se en liste med omtrentlige ventetider. Du behøver altså ikke vælge den nærmeste. Du har frit valg i hele landet.

• Hvis du henvises til sygehuset til udredning skal sygehuset indkalde dig inden for 8 hverdage – uanset om det er til udredning eller behandling.

• Kan sygehuset ikke behandle eller udrede dig inden for 30 dage, fra henvisning eller fra beslutning om behandling, har du ret til at benytte ”Det udvidede frie sygehusvalg”. Er du i tvivl om, hvordan du gør det, så ring til dit regionale patientkontor – se telefonnumrene nedenfor. Vores råd er at læse dit brev fra sygehuset grundigt – al information findes der.

• Du kan på nuværende tidspunkt udelukkende blive henvist til behandling under armene (med 9 måneders interval) og/eller hænder og/eller fødder (med 6 måneders interval). Du henvises til 1 eller 3 behandlinger, før der igen skal anmodes om behandlingstilladelse i regionen. Det sørger vi for her på Svedklinikken.

Er du henvist til sygehuset enten til udredning eller behandling, og har spørgsmål om dine aftaler, kan du med fordel kontakte dit regionale patientkontor/visitationskontor. De kan hjælpe dig med at undersøge dine muligheder for hurtig behandling på Svedklinikken, som har en aftale med Danske Regioner.

Du kan læse mere om dine rettigheder for at benytte det udvidede frie sygehusvalg i Sundheds- og Ældreministeriets landsdækkende pjece, “Når du bliver henvist til sygehus”,
www.sum.dkwww.sygehusvalg.dk eller kontakte en Patientvejleder i den region, hvor du bor:

• Region Hovedstaden, Enhed for Patientrettigheder, rådgivning om sygehusvalg, tlf. 38 64 99 00
(Mandag – onsdag kl. 9-11.45, Torsdag kl. 13- 15.45 og fredag kl. 9-11.45)

• Region Sjælland, Patientvejledning, tlf. 70 15 50 01
(Mandag til torsdag kl. 09–13, Fredag kl. 09.30-13)

• Region Nordjylland, Enhed for Sygehusvalg, tlf. 97 64 80 20
(Mandag-fredag kl. 9-12)

• Region Midtjylland, Patientkontoret, tlf. 78 41 04 44
(Mandag 9-12, Tirsdag til fredag 10-12, Onsdag 14-15.30)

• Region Syddanmark, Patientkontoret, tlf. 76 63 14 75
(Mandag, tirsdag og torsdag kl. 9-14, Onsdag og fredag kl. 9-12)