Spørgsmål og svar

Du er altid velkommen til at kontakte klinikken med dine spørgsmål på tlf. +45 70 14 54 11 og mail info@svedklinikken.dk

Her under har du mulighed for at læse ofte stillede spørgsmål fra læsere, som har besøgt vores hjemmeside. Svarene er bl.a. skrevet af vores medicinsk ansvarlige overlæge Carl Swartling. Vi behandler dine spørgsmål under diskretion, dvs. ingen udenforstående får kendskab til dine spørgsmål. Hvis vi ønsker at lægge et spørgsmål ud på vores hjemmeside, vil vi spørge om tilladelse først. Som du kan se, er der ikke angivet navne under spørgsmålene på vores hjemmeside.For at bestille tid på Svedklinikken, kan du kontakte os på telefon +45 70 14 54 11 eller mail info@svedklinikken.dk

Svedklinikken er en privatklinik. Det betyder, at din egen læge eller speciallæge ikke kan henvise direkte til os. Betaling af dit besøg hos os fra det offentlige, skal altid gå via sygehusene i regionerne. Er du henvist til en hudklinik (dermatologisk afdeling) på et offentligt sygehus, kan du læse mere under Udvidet frit sygehusvalg, som findes under menuen Patientinformation her på hjemmesiden.

Udover at tage imod patienter fra det offentlige sygehusvæsen, tager Svedklinikken imod patienter der kommer via sundhedsforsikringer eller patienter der vælger at betale deres behandling selv, hvad enten det er patienter fra Danmark eller udlandet

Prisen for en behandling afhænger af hvor omfattende behandlingen vil være. Derfor kontakt os for nærmere information på tlf.: +45 70 14 54 11.

Svedklinikken tager både imod patienter fra det offentlige sygehusvæsen, via sundhedsforsikringer eller patienter der vælger at betale deres behandling selv, hvad enten det er patienter fra Danmark eller udlandet

Ud fra beskrivelsen, kunne det meget vel lyde, at du lider af hyperhidrose (udtalt svedning), som er en tilstand, der rammer ca. 4-5 % af befolkningen. Når man lider af hyperhidrose, sveder unaturligt meget. Det kan være fra armhuler, hænder og/eller fødder, men kan også være fra andre steder, som ansigt, lyske/underliv eller overkrop. Lider man af generaliseret hyperhidrose, sveder man fra store dele af kroppen. Det er godt, at du har udelukket årsager såsom forhøjt stofskifte (hyperthyreose) hos din egen læge. Når man sveder meget, er det fordi kroppens “termostat”, som sidder i hjernens hypothalamus, reagerer alt for kraftigt på forskellige signaler, f.eks. varme. Resultatet bliver, at der sendes et øget antal impulser fra “termostaten” til kroppens svedkirtler. Det er ikke farligt, men overdrevet svedproduktion påvirker livskvaliteten i stærk negativ retning.

Den følelse, du beskriver, er ikke ualmindelig hos patienter med hyperhidrose. Mange oplever at hyperhidrose påvirker deres dagligdag og livskvalitet. Botulinumtoksin ødelægger ikke nerver, men forhindrer udelukkende nervesignalerne (signalsubstansen) i at komme frem til svedkirtlerne i 3-12 måneder. Toksinen, der er et protein, nedbrydes og afsondres via nyrerne. Botulinumtoksin har faktisk få bivirkninger, og de er desuden forbigående. Som patient er det vigtigt at opveje behandlingens fordele og ulemper mod hinanden. På Svedklinikken har vi mange års erfaring med behandling med Botulinumtoksin. Du er altid velkommen til at kontakte klinikken med dine spørgsmål eller bekymring. Vi vil altid rådgive og vejlede vores patienter på bedst muligt.

Der findes to bivirkninger ved behandling af håndsved, som eventuelt vil kunne påvirke dit spil, dels en forbigående muskelsvaghed i pincetgrebet, dels forbigående tørhed, der kan give et dårligere greb. Disse bivirkninger går over efter et par uger. Samtidig er chancen stor for, at du som musiker vil kunne håndtere dit instrument bedre med tørre hænder. Jeg foreslår, at du booker et behandlingsbesøg på et tidspunkt, hvor du ikke har planer om at skulle ud at spille i de første par uger efter behandlingen med Botulinumtoksin.

Bivirkningerne af Botulinumtoksin er som oftest lokale og altid forbigående. Eksempelvis ved behandling af hænder kan man opleve en forbigående muskelsvaghed i pincetgrebet, hvilket betyder, at man kan havde svært ved at dreje nøglen i en stram lås. Øget svedning andre steder på kroppen kan forekomme og vare i et par uger. Andre bivirkninger efter behandling er træthed, blå mærker, muskelsvaghed, øjen- og mundtørhed er usædvanlige og i givet fald også forbigående. Som regel er der slet ingen bivirkninger. Hvis du har mere interesse i behandling med Botulinumtoksin, kan du læse mere her på hjemmesiden under menuen Behandling med Botulinumtoksin. Her finder du også vores Patientinformation, hvor der også står om mulige bivirkninger.

Nej, desværre ikke. Botox og andre Botulinumtoksiner anvendes almindeligvis ikke længere under graviditet og amning, da man kender for lidt til risiciene.

Normalt sveder man ikke kompensatorisk på andre steder af kroppen efter behandling med botulinumtoksin. Hvis det alligevel skulle ske, er bivirkningerne ofte milde og forbigående. Undertiden kan det modsatte faktisk også være tilfældet, dvs. at patienten sveder mindre på andre dele af kroppen.

Nej, sveden behøver ikke “komme ud”. Svedkirtlerne er ikke et rensningsanlæg, såsom lever og nyrer. Sveden fungerer derimod dels som kølesystem, dels med henblik på at give en god gribefunktion i hænder og fødder. Ved behandling med Botulinumtoksin påvirkes hverken kroppens kølesystem eller kroppens rensningsfunktioner.

Nej, Botulinumtoksin ødelægger ikke nerverne. Derimod forhindrer toksinen nerverne i at signalere til svedkirtlerne i en periode. Det er i denne periode, man bliver tør efter behandlingen. Dog er behandling med Botulinumtoksin ikke permanent, og svedproblemerne vender tilbage, idet de små nerveender, som påvirkes, genopretter deres funktion.

Vi er vant til at behandle børn og voksne, som er bange for sprøjter. En del af de patienter, som vi behandler på Svedklinikken, kommer over deres angst for sprøjter, da de vænner sig til det. Og det er en god ting at lægge sin angst bag sig, fordi bedøvelse hos tandlæger eller vaccinationer altid vil være en del af livet. Vi tilbyder naturligvis forskellige slags lokal bedøvelser, afhængigt af hvilket områder, der skal behandles. Men vi tilbyder også en lettere bedøvelse, når vi sammen med patienten vurderer, at det ikke kan fungere på anden vis. Svedklinikken har derfor ansat både narkoselæger og narkosesygeplejersker.

Der findes mange præparater på markedet af den type, du beskriver. De er som regel dyre, og tit indeholder de såkaldte elektrolytter, som er normalt forekommende i kroppen, f.eks. natrium, kalium, magnesium og zink. At give et ekstra tilskud af disse elektrolytter har ingen indvirkning på dine svedninger. Desuden er der den såkaldte placeboeffekt, som kan have en tilfældig effekt hos nogle. Det er altid bedst at spørge din læge eller på apoteket, inden man bruger mange penge på kosttilskud.