Spring til indhold

Fodsved – sådan behandler vi svedige og ildelugtende fødder

Bestill time

Fodsved er noget alle har i forskellig grad. Hyperhidrose med svedige og ildelugtende fødder kan ligeledes forårsage vanskeligheder. Svedige fødder reducerer livskvaliteten, men sådan bør det ikke være. Svedklinikken udfører behandling med lægemidler, hurtigt og effektivt.

Årsager til fodsved

At svede er en naturlig funktion, og svedkirtler findes over næsten hele kroppens overflade. For at få et godt greb er det vigtigt at fødderne sveder i en passende mængde.
 
Årsagen til hyperhidrose, altså overdrevet sved, er ukendt, men vi ved at svedkirtlerne bliver stimuleret af høje temperaturer, fysisk aktivitet, samt stress og uro. Signaler bliver derefter sendt fra hjernen til nerveenderne i større grad. Disse signaler stimulerer svedkirtlerne til at øge produktionen af sved.
 
Personer som sveder meget på fødderne har imidlertid ikke flere eller større svedkirtler end andre. Derimod har de øgede signaler til svedkirtlerne, som da producerer mere sved på fødderne.

Vanskeligheder ved fodsved

I arbejdslivet og i andre sociale sammenhænge kan fodsved give vanskeligheder. Det at svede meget på fødderne kan opleves som både plagsomt og pinligt. Af frygt for at lugte af sved, eller at sætte svedpletter på gulvet, vil mange med fodsved undgå at tage fodtøjet af. Personer med hyperhidrose kan lettere ødelægge fodtøjet, og kan dermed kunne opleve ikke at kunne bruge det fodtøj der ønskes. At vaske fødderne flere gange dagligt, og at have ekstra strømper eller fodtøj med sig, vil sætte sit præg på hverdagen.
 
Med behandling vil du slippe for at være bekymret for at have svedige og ildelugtende fødder – og du vil opleve en øget livskvalitet.

Behandling af fodsved

Førstevalget for behandling af fodsved er lokale midler med aluminiumklorid. Dette kan købes uden recept på apoteket. Hvis salven eller sprayen med aluminiumklorid ikke har tilstrækkelig effekt, eller har bivirkninger, bør der gives svedbehandling med injektioner af lægemidler i huden.
 
Svedklinikken har lang erfaring med injektionsbehandling mod fodsved. Injektion af lægemidler giver et meget godt resultat. Behandlingen gør at nerveenderne som stimulerer svedkirtlerne vil hindres i at sende signaler. Dermed vil produktionen af sved ophøre. De fleste vil stoppe helt med at svede på fødderne i løbet af en uge. Behandlingen vil sædvanligvis have effekt i omtrent 3 – 12 måneder. Etter dette må behandlingen gentages.

Før svedbehandlingen

Det skal gennemføres en konsultation med læge før første svedbehandling. Under konsultationen vil lægen gennemgå, hvordan behandlingen skal foregå, hvilke alternativer der er til smertelindring- eller bedøvelse som tilbydes af klinikken, samt forventet effekt og eventuelle bivirkninger af behandlingen. Det er vigtig for os at få af vide om du har en kendt overfølsomhed eller allergi – og om sygdomme og brug af medicin.
 
Før behandlingen gives der smertelindring for at injektionerne ikke skal blive for ubehagelige. Hård hud bør files ned før behandlingen.

Under svedbehandlingen

Svedbehandlingen laves med mikroinjektioner af lægemidler på områderne med overdrevet sved. De fleste sveder mest fra fodsålerne, føddernes langsider og tæer. Nogen patienter oplever også sved på føddernes overside.
 
Injektionerne gives med tynde nåle yderst i huden. Specialsygeplejersken giver injektionerne med små mellemrum, med en dose lægemiddel i hver injektion. Svedbehandlingen tager omtrent 10 – 15 minutter per fod, afhængig af behovet for pauser eller ekstra smertelindring under behandlingen.

Efter svedbehandlingen

Efter svedbehandlingen kan du gå som normalt, men det er en fordel at undgå træning, sauna eller varme bade. Fodmassage bør også undgås, ellers kan lægemidlerne sprede sig for meget i huden.
 
Det vil tage nogle dage før molekylerne finder frem til der de skal være, dvs. pladsen, hvor de skal blokkere nerveenderne. Fødderne kan blive meget tørre de første uger efter behandlingen, og da kan du bruge en blødgørende salve.
 
Svedklinikken bruger smertestillende lægemidler, som er klassificeret som narkotika. Af denne grund skal man ikke køre bil eller andre køretøjer efter behandlingen. På behandlingsdagen bør man også undgå at f.eks underskrive vigtige aftaler.

Bivirkninger af svedbehandlingen mod fodsved

Der opstår meget sjældent bivirkninger efter behandling af hyperhidrose. Evt. bivirkninger vil være lokale og vil altid gå over. Der kan forekomme små blå mærker i de behandlede områder. Kompensatorisk sved på de øvrige kropsdele er usædvanligt. Imidlertid reduceres ofte sved i hænderne efter at fødderne er behandlet, og dette ser mange som en positiv bivirkning.